środa, 2 czerwca 2010

Czarny bez





LEMONIADA MUSUJĄCA Z KWIATÓW BZU:
15 szt. baldachów kwiatu bzu, 50 – 70 dkg cukru, skórka i sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego,najlepiej jabłkowego, 4,5 l wody
Kwiaty ułożyć w naczyniu o pojemności minimum 5 litrów. Zagotować wodę i ocet, dodać skórkę i sok z cytryny, rozpuścić cukier . Dobrze ciepłą mieszaniną zalać kwiaty i odstawić na 24 godziny. Po dobie zlać, wycisnąć przez płócienko i rozlać do szczelnie zamykanych szklanych butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Pełnię smaku otrzymujemy po dwóch tygodniach:)
Przed wypiciem można napój urozmaicić płatkami róż , listkami mięty i melisy, plasterkami cytryny i mrożonymi owocami.
Przepis stąd: http://utkanezmarzen.blogspot.com/search?updated-max=2010-06-14T09%3A15%3A00%2B02%3A00&max-results=10

Powidła z czarnego bzu.
przepis
2 kg bzu
0,5 kg cukru
Powidła są bardzo dobre na zaparcia.
łyżkę powideł rozpuścić w szklance wody i pić raz dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz