niedziela, 24 kwietnia 2011

Mniszek/mlecz/dmuchawiec





Zielony napój z liści mniszka

2-4 liście mniszka pociąć na kilka kawałków i zmiksować w 1/2- 3/4szklanki soku, mleka, kefiru lub jogurtu. Wypić rano i po południu między posiłkami jako środek ogólnie wzmacniający, witaminizujący i poprawiający cerę. Stosować wiosną przez 3 – 4 tygodnie.
miód z kwiatów mleczu
Składniki:
225 kwiatów mniszka lekarskiego (mleczu), 1 duża cytryna, 1 litr wody, 1 kg cukru

Jak przyrządzić?
Kwiaty wyłożyć na balkon na 2-3 godziny. Wrzucić je do wody, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cytrynę. Wszystko razem gotować 15 minut od zagotowania. Wystudzić i wstawić do lodówki na około 24 godzin. Potem odcedzić wywar, a resztę odcisnąć przez lnianą ściereczkę. Wywar wlać do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez 2 godziny bez przykrycia. Gotowy "miód" wlać do słoików i pasteryzować 10-15 minut.
Jest tanim syropem na kaszel i wspaniałym lekiem wzmacniającym, można nim smarować chleb z masłem. Pyszny! Nadaje się także do wypieku pierników (zamiast miodu) i do sporządzania napojów orzeźwiających posiada bowiem kwaskowy smak i cieszy oko pięknym bursztynowym kolorem. Jest to stara receptura Braci Bonifratrów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz